• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
pieczony kurczak

GRILLOWANA PIERŚ KURCZAKA Z MARCHEWKOWYMI CIASTECZKAMI W SOKU POMARAŃCZOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 buteleczka sosu Kikkoman Ponzu
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 4 pory
  • czosnek
  • świeży rozmaryn, tymianek
  • 200 g marchewek
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku pieczenia
  • 100 g startego Parmigiano Reggiano
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 3 średnie jajka
  • mleko
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Oczyszczamy kurczaka z całej tkanki tłuszczowej i łącznej, kroimy w paski o grubości do 3 cm, marynujemy z miodem, sosem Ponzu, rozmarynem i czosnkiem.

Ścieramy marchewki na tarce, mieszamy mąkę z migdałami i tymiankiem, ubijamy żółtka z Parmigiano Reggiano i niewielką ilością mlek,  a białka na sztywno. Dodajemy mieszankę do żółtek, w razie potrzeby dodajemy też odrobinę mleka. Dodajemy dobrze wymieszaną marchewkę i bardzo delikatnie białka jajek, smarujemy 6 foremek do muffinów oliwą z oliwek, posypujemy mąką i wypełniamy naszą mieszanką w ilości 3/4. Pieczemy  w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 160 stopni przez 25 min.

Kroimy bardzo cienko pory i gotujemy na małym ogniu wraz z kurczakiem z solą, pieprzem, skórką z cytryny i marynatą aż kurczak zmięknie.

Wyjmujemy kurczaka i umieszczamy pod grillem w piekarniku, trzymamy dopóki nie będzie skarmelizowany, obracając co 2, 3 minuty.

Podawać kurczaka z porami i ciastkami marchewkowymi.

Podczas korzystania z grilla na wolnym powietrzu upewnijmy się, że usunęliśmy nadmiar marynaty z kurczaka. Przy czym nie może być też dużego płomienia i długiego czasu na grillu, aby mięso nie było suche. Kurczak jest dość delikatny, więc dlatego wymagany jest krótki czas grillowania.

Udostępnij
Pin
Tweet
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

MIGLIACCIO, CZYLI DESER ZE SPAGHETTI BARILLA Z CYTRYNĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Dania główne

ZAPIEKANE TAGLIATELLE JAJECZNE BARILLA

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Dania główne

SYCYLIJSKA ZAPIEKANKA Z MAKARONEM CASERECCE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

KLASYCZNA LASAGNE W STYLU BOLOŃSKIM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Zasady zapisów
  • Polityka prywatności

Przepisy

  • Śniadania
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2019

↑
Góra