• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Tematy miesiąca
  • Webinary
  • W akademii
  • Media o nas

Oliwy Monocultivar – skarby extra vergine

butelki z oliwa z oliwek monocultivar extra vergine

Oliwy monocultivar to wyjątkowe oliwy, które produkuje się wyłącznie z jednej odmiany oliwek. Te oliwy extra vergine, czyli najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, wytworzono w warunkach, które zapobiegały zmianom ich właściwości. Sprawdźcie skąd pochodzą, czym się charakteryzują i do jakich dań pasują.

Jak pewnie zauważyliście w czasie warsztatów gotowania używamy najlepszej oliwy extra vergine do różnych włoskich dań. Bez niej nie ma mowy o spaghetti aglio olio e peperoncino, smażonym steku czy bruschettcie. Oliwa jest też doskonała jako do przepisów, które wymagają specjalnego wykończenia. I właśnie w takich przypadkach warto sięgnąć po oliwy monocultivar. W Akademii używamy nagradzanych na całym świecie oliw Monini Monocultivar, o których Wam opowiemy.

Oliwa z oliwek: przepisy

Burrata z pomidorami i Oliwą Monini Monocultivar Coratina

Monini Monocultivar Coratina to oliwa, która wytwarzana jest z najlepszych odmian oliwek  z regionu Apulii. Ma charakterystyczny, wyrazisty smak z mocnymi gorzkimi i pikantnymi nutami. Pojawia się więc pytanie, do czego można używać tę oliwę? Monocultivar Coratina sprawdzi się do gęstych zup, grillowanej wołowiny oraz dziczyzny. Doskonale dopełni smak carpaccio oraz warzyw. Zobaczcie, jak serwujemy delikatną burattę z kilkoma kroplami Monini Monocultivar Coratina.

Tatar z tuńczyka z oliwą Monini Monocultivar Nocellara

Zapach oliwy z sycylijskiej odmiany oliwek Nocellara przywodzi na myśl listki pomidora, skoszoną trawę z nutą mięty i słodkiego migdała. Jaki ma smak Monini Monocultivar Nocellara? Zrównoważony smak, dzięki temu znajdzie szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki owocowym nutom oliwa Monocultivar Nocellara doskonale pasuje do świeżych sałat, warzyw oraz białych mięs i ryb.

Emiliano wybrał przepis na tatar z tuńczyka z dodatkiem Monini Monocultivar Nocellara >> zobaczycie go tutaj 

Tatar wołowy z oliwą Monini Monocultivar Frantoio

Skarb środkowych Włoszech, czyli Monini Monocultivar Frantoio ma intensywny aromat oraz wyrazisty, dość pikantny smak. Znajdziemy w niej intensywne nuty karczocha, kardu i zielonego migdała. Ta oliwa będzie pasować do przepisów na bazie ryb oraz grillowanego i surowego czerwonego mięsa. Do tej oliwy Emiliano wybrał tatar wołowy. Zobaczcie, jak używać w kuchni wyjątkowej oliwy Monini Monocultivar Frantoio.

A Wy, czy już próbowaliście oliw Monini Monocultivar? Jakie są Wasze opinie? 💚

S M A C Z N E G O!

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Zobacz również

Kwarantanna – dzień pierwszy: video przepisy

czytaj więcej

Kwarantanna – dzień dwudziesty czwarty: video przepisy

czytaj więcej

Żyjmy według anti-aging!

czytaj więcej

Jak powstaje makaron?

czytaj więcej

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra