• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
BURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANYM BEKONEM

BURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANYM BEKONEM I KIMCHI

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 50 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 bułki do burgera
  • 600 g mięsa wołowego mielonego 3 razy (zawartość tłuszczu od 15%-20%)
  • 200 g cienko pokrojonego boczku
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 100 g kimchi

Składniki na sos sambal oelek:

  • 1 dojrzały pomidor
  • 5 świeżych papryczek chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 cebula dymka
  • sok z ½ limonki
  • 50 ml oleju ryżowego
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól

BURGER WOŁOWY Z KARMELIZOWANYM BEKONEM I KIMCHI

PRZYGOTOWANIE 

Na patelni na oleju ryżowym podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa z tartym imbirem przez ok 10-12 min. Warzywa skrapiamy sokiem z połowy limonki, blendujemy i doprawiamy solą. Gotujemy przez kolejne 10-12 min na lekkim ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy otartą skórkę z limonki i odstawiamy na bok.

Na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy bekon, do czasu, aż będzie chrupiący i zarumieniony. Osuszamy go na kawałku ręcznika papierowego. Formujemy burgery i podsmażamy je na rozgrzanej patelni z oliwą przez 4 min z każdej strony.

KOMPOZYCJA DANIA

Na spodzie bułki rozprowadzamy sos z warzyw, na wierzch wykładamy burgera, bekon, kimchi i ponownie sos, przykrywamy górną warstwą bułki. Całość komponujemy świeżym ogórkiem obranym ze skóry i oprószamy posiekanym szczypiorkiem. Burger wołowy serwujemy do razu!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra