• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
BURGER Z KURCZAKA Z SOSEM BARBEQUE

BURGER Z KURCZAKA Z SOSEM BARBEQUE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na burgera:

  • 400 g udek kurczaka, umytych i pokrojonych
  • 4 bułek do burgera
  • 1 czerwona cebula
  • sałata
  • ogórki konserwowe
  • 200 g sera gouda pokrojonego w 4 plasterki
  • posiekana pietruszka

Składniki na sos barbeque:

  • 300 g passaty pomidorowej
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • sos Worchester
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 50 g burbonu
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz

BURGER Z KURCZAKA Z SOSEM BARBEQUE

PRZYGOTOWANIE

Najpierw obieramy i drobno siekamy czosnek oraz cebulę. Następnie podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oliwy przez ok 1 min. Potem dodajemy passatę pomidorową, cukier. Burbon, 1 łyżeczkę wędzonej papryki i 2 łyżki sosu worchester. Całość gotujemy przez ok. 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki octu jabłkowego i doprawiamy solą. Kontynuujemy gotowanie przez ok. 5-8 min. Patelnię zdejmujemy z ognia i studzimy. 

Formujemy burgery z kurczaka, mięso łączymy z posiekaną pietruszką i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy. Jak tylko jedna strona się zarumieni przewracamy go na drugą. Na wierzch wykładamy plaster sera i smażymy kolejne 2 min. 

KOMPOZYCJA DANIA

Na dolnej części zgrillowanej bułki rozprowadzamy sos, wykładamy plaster cebuli, sałatę, burgera z serem, plasterki ogórka konserwowego i przykrywamy górną częścią zgrillowanej bułki na której również rozprowadzamy sos. Burger z kurczaka serwujemy od razu!

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra