• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

CHRUPIĄCE RYBKI I OWOCE MORZA NA SPOSÓB RZYMSKI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg ryb i owoców morza (krewetek, kalamarów, barweny, sardynek, anchois, dorszowate etc.)
  • olej naturalny
  • semolina

Sposób przygotowania

Zaczynamy od oczyszczania ryb i owoców morza, opłukania ich pod bieżącą wodą, szczególnie mając na uwadze wnętrze ryb – by dokładnie je oczyścić. Płuczemy także krewetki. Kiedy wszystkie owoce morza są czyste, zaczynamy je smażyć. 

W rondlu o wysokich brzegach podgrzewamy olej do temperatury 175-180° C (mierzymy za pomocą termometra kuchennego). W międzyczasie przesypujemy semolinę do płytkiego i szerokiego pojemnika. Kiedy olej uzyska odpowiednią temperaturę, obtaczamy rybki i owoce morza w semolinie. Każdą z nich otrzepujemy z nadmiaru i wkładamy delikatnie do rondla na gorący olej. Czekamy 3-4 minuty i kiedy staną się złote, wyjmujemy je cedzakiem na papier kuchenny.

Istotne, aby przestrzegać utrzymania odpowiedniej temperatury oleju. Nie może ona nigdy spadać poniżej 180°C – inaczej panierka nie uzyska pysznej, chrupiącej tekstury.

Ważne także że im większe są rybki, czy owoce morza, tym dłużej musimy je smażyć. 

ZAPAMIĘTAJCIE – we Włoszech smażymy krewetki nawet razem z pancerzami, dobrze obtoczonymi  w semolinie, czy mące – są wtedy równie smaczne i przyjemnie chrupiące.

Serwujemy z wybranymi warzywami i innymi dodatkami.

 

Porada Cristiny: Rodzaj ryb do smażenia we Włoszech zależy od sezonu oraz dostępności, a przede wszystkim od tego, co jest świeże na rynku – dlatego radzę smażyć tylko bardzo świeże ryby.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

CANNELLONI Z MIELONYM MIĘSEM I SOSEM POMIDOROWYM

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 1 godz

Cristina Catese

Dania główne

ŁOSOŚ PIECZONY Z MASŁEM I ZIOŁAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Desery

TARTA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z JABŁKAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Dania główne

SECERETO WIEPRZOWY Z DUSZONYM JARMUŻEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra