• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

CIASTO NA PĄCZKI

Autor

Kuba Kordyś

Foodaholic

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka (36 stopni)
  • 3 żółtka + jedno jajko rozm. M
  • 7 g drożdży suchych
  • 75 g drobnego cukru
  • 30 ml spirytusu
  • łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiewamy do miski. Mieszamy dokładnie z cukrem i drożdżami.

Mleko łączymy z żółtkami i jajkiem. Powstałą masę dodajemy do miski z mąką. Mieszamy całość za pomocą łyżki i gdy składniki będą w miarę połączone dodajemy spirytus oraz sól. Wyrabiamy ciasto do czasu, kiedy prawie nie będzie lepiło się do dłoni (lub misy miksera) i dodajemy pokrojone masło. Całość wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie lepiło się do dłoni.

Zostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na ok. 2-3 cm. Wykrajamy pączki za pomocą szklanki lub ringa i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.

Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-175 stopni.

Nadziewamy wystudzone ulubionym kremem lub marmoladą.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Kuba Kordyś

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

JAGIELNIK OREO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Kuba Kordyś

BROWNIE CZEKOLADOWO-KOKOSOWE Z PIECZONYMI GRUSZKAMI

Desery

Brownie czekoladowo-kokosowe z pieczonymi gruszkami

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Kuba Kordyś

Gulasz z warzyw korzeniowych na domowej paście curry

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 45 min

Kuba Kordyś

Dania główne

Zapiekanka z ziemniaków i brukselki pod beszamelem i cytrynową kruszonką

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Kuba Kordyś

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra