• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 110 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 g cienko pokrojonego boczku
  • 150 g sera Taleggio
  • 50 g śmietanki 30%
  • 30 g mleka

PRZYGOTOWANIE

Boczek wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do180 st C na funkcji grill przez ok 10 min.

Przygotowujemy dynię. Obieramy ją ze skóry, usuwamy wnętrze, włókna i nasiona. Kroimy w plasterki o grubości ok 3 mm i układamy na blasze do pieczenia. Skrapiamy ją oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i wkładamy do nagrzanego do 220 st C piekarnika na ok 15 min.

Upieczoną dynię przekładamy do blendera, dodajemy jajka, tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dokładnie blendujemy.

Gotowy mus przekładamy do przygotowanych wcześniej 6 foremek do pieczenia i przekładamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na funkcję pary na ok 25 min.

W międzyczasie przygotowujemy krem z sera Taleggio. Ser kroimy w kostkę i przekładamy do garnuszka z podgrzanym mlekiem. Dodajemy rozmaryn i całość dokładnie rozpuszczamy. Pod koniec gotowania wyjmujemy rozmaryn.

Krem wykładamy na płaski talerz, na środek którego wykładamy flan i dekorujemy boczkiem. W razie potrzeby doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

RISOTTO Z PROSECCO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Marco Ghia

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE GLAZUROWANE W MIODZIE I MUSZTARDZIE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 35 min

Marco Ghia

Dania główne

Gnocchi z ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Desery

TOST FRANCUSKI Z GRUSZKAMI W CYNAMONIE I ANYŻEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Marco Ghia

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra