• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

Gnocchi z ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g ricotty, odcedzonej
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • sól i pieprz
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 1 mozzarella
  • 40 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 50 g białego wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 mała cebula
  • kilka liści bazylii

PRZYGOTOWANIE

Mozzarellę kroimy w kostkę i osuszamy za pomocą ręcznika kuchennego.

Cebulę i czosnek obieramy i cienko kroimy. Następnie podsmażamy je na patelni z odrobiną oliwy. Dodajemy białe wino, odparowujemy alkohol i dodajemy pulpę pomidorową. Doprawiamy solą i gotujemy całość na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy gnocchi.

W misce łączymy ricottę, tarty ser Parmigiano Reggiano, sól i jajko. Następnie dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy do otrzymania jednolitej i zwartej konsystencji.

Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i dzielimy na równe części. Formujemy wałeczki o średnicy ok 3 cm i wycinamy gnocchi o wielkości ok 2 cm. Gnocchi przekładamy na oprószony mąką blat.

Następnie gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy jak tylko wypłyną na powierzchnię.

Ugotowane gnocchi łączymy z sosem pomidorowym. Dodajemy mozzarellę i delikatnie mieszamy.

Przed podaniem dekorujemy liśćmi bazylii i świeżym pieprzem.

Zachęcamy do zapoznania się z najnowszą ofertą warsztatów kulinarnych w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Dania główne

RISOTTO Z PROSECCO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Marco Ghia

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE GLAZUROWANE W MIODZIE I MUSZTARDZIE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 35 min

Marco Ghia

Desery

TOST FRANCUSKI Z GRUSZKAMI W CYNAMONIE I ANYŻEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Marco Ghia

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra