• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
grillowana wieprzowina

GRILLOWANA PIKANTNA WIEPRZOWINA MARYNOWANA W MUSZTARDZIE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 800 g karkówki wieprzowej
  • czosnek, szczypiorek
  • natka pietruszki
  • 1 kg korzeni pietruszki
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • świeży rozmaryn
  • 250 ml wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • TABASCO®Habanero
  • miód gryczany
  • rukola
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • musztarda Premium miodowa Develey
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. W  międzyczasie przygotujemy marynatę: zmiażdżony czosnek (3), bardzo drobno posiekany szczypiorek, rozmaryn, sól, pieprz, 3 łyżki musztardy, 2 łyżki  TABASCO® Habanero, 3 łyżki miodu, skórkę z cytryny. Mięso kroimy w plastry o grubości do 2 cm i marynujemy w plastikowej torbie przez co najmniej 1 godzinę w lodówce. Obieramy korzenie pietruszki oraz ziemniaki, smarujemy je masłem, a następnie doprawiamy solą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy warzywa do złocistego koloru. Wyjmujemy mięso z marynaty, osuszamy i gotujemy na bardzo gorącej patelni grillowej przez 5 minut z każdej strony. Tymczasem umieszczamy marynatę na patelni z winem i redukujemy sos do 1/3 – będzie to nasz sos do mięsa.

 

Wieprzowinę podajemy z pieczonymi korzeniami i ziemniakami oraz sałatką z rukoli i cytrynowym vinegrette.

Używając grilla ogrodowego najpierw wkładamy mięso na bezpośrednie ogrzanie, a następnie odkładamy na bok, gdzie ciepło nie jest tak wysokie, aby zakończyć gotowanie. Pamiętajmy o zwilżeniu mięsa od czasu do czasu marynatą.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Dania główne

RISOTTO Z PROSECCO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Marco Ghia

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE GLAZUROWANE W MIODZIE I MUSZTARDZIE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 35 min

Marco Ghia

Dania główne

Gnocchi z ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra