• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
lasagna_Akademia Kulinarna Whirlpool

LASAGNA Z BIAŁYM RAGOUT ZE ŚWIEŻEJ BIAŁEJ KIEŁBASY

Autor

Emiliano Castagna

Italian food specialist

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki (4 osoby):

  • 10 płatów lasagna
  • 2 białe surowe kiełbasy
  • 1 duża cukinia
  • 1 por
  • 1 cebula cukrowa
  • 100-150 g zielonego groszku mrożonego (w sezonie- świeży)
  • 100 g Grana Padano
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki białego wina

Beszamel:

  • 1 litr mleka 3,2 %
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • ½ kulki gałki muszkatałowej

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dorzucamy do niej ½ drobno posiekanej cebuli i, jeśli wolisz ostrzejsze dania, odrobinę ostrej papryki. Kiedy cebula się zarumieni, dodajemy do niej podzielną w drobne kawałki kiełbasę bez osłonek. Gdy kiełbasa zacznie się rozpadać, dodajemy do niej wino, obniżamy ogień i dusimy całość przez ok. 8-10 minut.

Cukinię kroimy w plastry, pora siekamy w większe kawałki i wszystko podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i na koniec dorzucamy groszek.

Beszamel

W rondelku na polu grzewczym o niskiej temperaturze rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę, ciągle mieszając. Dodajemy powoli podgrzane mleko, mieszamy i na małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy całość aż beszamel zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową.

Kompozycja dania

Małą brytfankę smarujemy beszamelem, układamy 2 płaty lasagna, na to połowę sosu z kiełbasą, następnie kolejne płaty makaronu, odrobinę beszamelu, warzywa, kolejne płaty lasagna, drugą część ilości kiełbasy, płaty, beszamel, warzywa, ostatnie płaty lasagna, polewamy obficie beszamelem i dekorujemy plastrami pomidora oraz serem Grana Padano.

Wkładamy do rozgrzanego do 180’C piekarnika na około 40 minut. Smacznego🇮🇹😋🍴

 

Udostępnij13
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij13
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Emiliano Castagna

Zobacz wszystkie przepisy

Desery

KLASYCZNE TIRAMISU

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1.5 godz

Emiliano Castagna

Dania główne

BAVETTE BARILLA N 13, CZYLI TRADYCYJNA PASTA Z MULAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Emiliano Castagna

Przystawki

BRUSCHETTA NA DWA SPOSOBY

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Emiliano Castagna

penne z sosem ze świeżych pomidorow

Dania główne

PENNE PEŁNOZIARNISTE BARILLA Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Emiliano Castagna

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra