• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
BURGER W STYLU NACHO Z SOSEM CHIPOTLE

BURGER W STYLU NACHO Z SOSEM CHIPOTLE

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na sos chipotle:

  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • tabasco chipotle
  • 3 pomidory san marzano, pokrojone w kostkę
  • ½ czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
  • sól i pieprz

Składniki na sos serowy:

  • 25 g masła
  • ½ łyżki mąki
  • 300 g mleka
  • 200 g tartego sera typu Monterey Jack
  • 30 g tartego sera Pecorino Romano ChNP
  • sól i pieprz

Składniki na burgery:

  • 4 bułki na burgery, przekrojone na pół i zgrillowane
  • 400 g posiekanego mięsa wołowego o 15-20% zawartości tłuszczu
  • papryczki jalapeños z octu, przekrojone na pół
  • kukurydziane tortille

PRZYGOTOWANIE

Przygotowujemy sos chipotle mieszając wszystkie składniki i doprawiamy solą. 

Przygotowujemy sos serowy. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i gotujemy na średnim ogniu przez ok 30 sekund. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy mleko i gotujemy kilka minut do czasu, aż zgęstnieje. Dodajemy ser Jack i rozpuszczamy go. Następnie dodajemy ser Pecorino, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy.

Formujemy burgery i podsmażamy je na patelni z odrobiną oliwy przez 4 min z każdej strony.

KOMPOZYCJA DANIA

Na spód zgrillowanej bułki układamy burgera, na wierzch wykładamy sos serowy, sos chipotle, pokrojone jalapeños i pokruszone tortille. Całość przykrywamy górną częścią bułki.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra