• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
MULE PO FRANCUSKU Z CZOSNKIEM, KREMEM CEBULOWYM

Mule po francusku z czosnkiem, kremem cebulowym

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 2 kg muli
  • 200 g likieru Pernod
  • 50 g wody
  • 200 g śmietany 30 %
  • 2 białe cebule
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 liść laurowy
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz

MULE PO FRANCUSKU Z CZOSNKIEM, KREMEM CEBULOWYM

PRZYGOTOWANIE

Myjemy mule. Na dużą patelnię z grubym dnem dodajemy oliwę, cienko pokrojone cebule i pokrojony czosnek. Podduszamy do momentu, aż czosnek i cebula zmiękną. Dodajemy likier Pernod, liść laurowy, wodę i czekamy, aż odparuje alkohol. Następnie dodajemy mule, przykrywamy patelnię pokrywką i podduszamy przez 3-4 min do momentu, aż mule się otworzą. Mule wyjmujemy z sosu i przekładamy w ciepłe miejsce do miseczki.

Powstały na patelni sos przefiltrowujemy przez sitko i wlewamy z powrotem do garnuszka. Dodajemy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia. Całość redukujemy dopóki sos nie zmniejszy swojej objętości do 1/3. Doprawiamy solą i pieprzem.

Mule serwujemy w półmisku polane sosem i posypane posiekaną natką pietruszki.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra