• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

NAPOLEONKA Z CIASTA FILO Z MALINAMI

Autor

Paweł Biskupski

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: trudny

Składniki:

  • ciasto filo
  • masło
  • cukier
  • maliny
  • mleko
  • aromat waniliowy
  • jaja
  • mąka pszenna
  • skrobia ziemniaczana
  • kurkuma

Sposób przygotowania:

Ciasto filo rozkładamy, smarujemy masłem z cukrem i tak przekładamy 3 warstwy. Następnie układamy na pergaminie, kładziemy na wierzch arkusz i przykrywamy blaszką aby obciążyć ciasto dla dobrego sklejenia się. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu, aż osiągnie ładny, rumiany kolor.
Do garnka wlewamy pół litra mleka, wrzucamy masło, wsypujemy cukier. Całość podgrzewamy na małym ogniu, do chwili rozpuszczenia się masła i cukru. W międzyczasie do pozostałego mleka dodajemy ekstrakt waniliowy, oba rodzaje mąki i szczyptę kurkumy, wbijamy całe jajka i wszystko razem dokładnie miksujemy, około 4-5 minut. Zwiększamy gaz pod mlekiem na kuchence i czekamy do zagotowania, co jakiś czas mieszając. 

Roztrzepane jajka z mąką i mlekiem wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką balonową. Zmniejszamy gaz i na małym ogniu doprowadzamy całość do zagotowania, stale mieszając gęstniejącą masę od dna, tak żeby nie przywarła do garnka i równo się grzała, żeby nie powstały grudki. Gotujemy i mieszamy tak długo, aż masa stanie się szklista i bardzo, bardzo gęsta, straci zapach surowej mąki i jajek (może to potrwać około 8 minut). Nawet na chwilę nie wolno przerywać mieszania! Lepiej masę ogrzewać powoli a długo niż szybko i gwałtownie – tak potraktowana wychodzi delikatniejsza, nie przypala się, nie ma w niej grudek.

Workiem cukierniczym aplikujemy nasz krem na ciasto i kładziemy kolejną warstwą ciasta aż będziemy mieli trzy warstwy. Tak przygotowane ciastko układamy na talerzu i dekorujemy  malinami.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Paweł Biskupski

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

FILET Z INDYKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ, SOSEM HOLENDERSKIM I MŁODYMI WARZYWAMI

poziom trudniości: trudny

czas wykonania: 1 godz

Paweł Biskupski

Dania główne

POLĘDWICA Z DORSZA MARYNOWANA W CZERWONEJ KAPUŚCIE

poziom trudniości: trudny

czas wykonania: 2 godz

Paweł Biskupski

Przystawki

TATAR Z MATIASA Z PANNA COTTĄ MAŚLANKOWĄ

poziom trudniości: trudny

czas wykonania: 1 godz

Paweł Biskupski

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra