• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
PIADINA ROMAGNOLA Z SEREM STRACCHINO, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ

Piadina romagnola z serem stracchino, szynką parmeńską i rukolą

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250 g mąki + do oprószenia blatu
  • 50 g mleka
  • 50 g wody gazowanej
  • 30 g smalcu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g sera stracchino
  • 200 g szynki parmeńskiej
  • rukola
  • oliwa z oliwek extra vergine

PIADINA ROMAGNOLA Z SEREM STRACCHINO, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I RUKOLĄ

PRZYGOTOWANIE

W mały garnuszku podgrzewamy mleko z łyżeczką cukru. Jak tylko cukier się rozpuści przelewamy zawartość do miski z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę gazowaną i smalec. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy.

Blat obsypujemy mąką i dzielimy ciasto na 8 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na placki o średnicy ok 20 cm i grubości 2 mm.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy je przez 2 min na każdej stronie. Jak tylko obrócimy na drugą stronę kładziemy na nich ser stracchino, rozsmarowujemy go łyżką i wykładamy plasterki szynki parmeńskiej. Zdejmujemy z patelni. Dodajemy rukolę, oliwę i zamykamy. Serwujemy na ciepło.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra