• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
Pikantne linguine z małżami

Pikantne linguine z małżami

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 35 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 400g makaronu linguine Barilla
  • 1 świeże chili
  • 1 świeża papryka
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 kg małży
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 200g białego wytrawnego wina
  • pieprz i sól
  • 50g świeżej pietruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku

Dodatkowo:

  • 2 ząbki czosnku

Pikantne linguine z  małżami

PRZYGOTOWANIE

Paprykę i chili kroimy w bardzo cienkie paseczki i wrzucamy do garnuszka z odrobiną oliwy, ugniecionymi ząbkami czosnku bez skory, solą i pieprzem. Całość podsmażamy. Jak tylko papryczka zacznie robić się miękka dodajemy oczyszczone wcześniej mule, wino i sok z cytryny. Podnosimy ogień i gotujemy mieszając od czasu do czasu do momentu, aż wszystkie małże się otworzą. Z otwartych małży wyjmujemy serduszka i przekładamy do garnka. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Następnie gotujemy makaron w osolonej wodzie według instrukcji producenta.

2 ząbki czosnku cienko kroimy i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy na chrupko.

Ugotowany makaron mieszamy z małżami. Przed podaniem oprószamy wędzoną papryką, posiekaną pietruszką i podsmażonym czosnkiem.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra