• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
Polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele ChNP

Polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele ChNP

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 375 g mąki kukurydzianej
  • 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
  • 2 łyżki sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 2 łyżki masła
  • 8 plasterków Prosciutto San Daniele ChNP
  • 2 garści tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 1 szklanka śmietany 36%
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 400 g borowików
  • oliwy z oliwek extra vergine
  • rozmaryn, czosnek i pietruszka
  • sól i pieprz

Polenta z borowikami i Prosciutto San Daniele ChNP

PRZYGOTOWANIE

W rondelku podgrzewamy mleko, ale nie zagotowujemy go.

W osobnym garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło, jak tylko się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu uzyskania jednolitej złotawej konsystencji. Po trochu dodajemy przestudzone mleko, kontynuujemy mieszanie na średnim ogniu. Następnie dodajemy ser Parmigiano Reggiano, kontynuujemy gotowanie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek, pietruszkę. Następnie wrzucamy umyte  wcześniej borowiki i 75 g szynki San Daniele pokrojonej w paski.

Gotujemy polentę w warzywnym bulionie, doprawiając ją na koniec 2 łyżkami sera Parmigiano i 1 łyżką masła.

Polentę podajemy z sosem z sera Parmigiano, podsmażonymi borowikami i doprawiamy Prosciutto San Daniele.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Koktajle

KOKTAJL ROSSINI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 5 min

Cristina Catese

RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

Dania główne

RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Cristina Catese

TATAR Z ŁOSOSIA

Przystawki

TATAR Z ŁOSOSIA

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Cristina Catese

TORTA CAPRESE - WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Desery

TORTA CAPRESE – WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 2 godz

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra