• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
RISOTTO Z CYKORIĄ, WINEM MERLOT I KREMEM Z SERA STRACCHINO

RISOTTO Z CYKORIĄ, WINEM MERLOT I KREMEM Z SERA STRACCHINO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 320 g ryżu Arborio
  • 1 czerwona cykoria
  • 1 czerwona cebula
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 200 g czerwonego wina Merlot
  • 100 g świeżego sera Stracchino
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g zimnego masła
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

RISOTTO Z CYKORIĄ, WINEM MERLOT I KREMEM Z SERA STRACCHINO – JAK PRZYGOTOWAĆ?

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy ją na patelni z kilkoma łyżkami oliwy. Połowę cykorii drobno kroimy i podduszamy na patelni z cebulą. Następnie dodajemy ryż, wino, odparowujemy alkohol i zagotowujemy z kilkoma łyżkami gorącego wywaru.

W międzyczasie pozostałą cykorię kroimy na 4 części i podsmażamy na patelni z oliwą, solą i pieprzem.

W garnuszku na lekkim ogniu rozpuszczamy ser stracchino z dwoma łyżkami mleka.

Do gotowego risotto dodajemy zimne masło. Mieszamy. Przed podaniem dekorujemy kremem z sera stracchino i podsmażoną cykorią.

Sprawdźcie sami, jakie warsztaty kulinarne przygotowaliśmy w najbliższych miesiącach i pomyślcie, jaką radość możecie sprawić swoim najbliższym!

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Dziękujemy za ryż Riso Gallo i ser Stracchino firmie North Coast, a za oliwę z oliwek Monini.

Zobaczcie też inny przepis

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra