• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

RISOTTO Z PROSECCO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na bulion:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2 łodygi selera
  • 1 gałązka pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ziemniak
  • sól

Składniki na risotto:

  • 280 g ryżu Carnaroli
  • 1 szalotka
  • 1 cytryna
  • 300 g Prosecco
  • 1 łodyga selera
  • 50 g bardzo zimnego masła
  • 150 g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP
  • 400 g mieszanych grzybów, rozmrożonych
  • 30 g pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE

Warzywa na bulion myjemy, czyścimy i kroimy w 1 cm kostkę. Podsmażamy w garnku o pojemności 3 l z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Dodajemy 2 l zimnej wody i zagotowujemy. W międzyczasie drobno kroimy szalotkę i czosnek. Na patelni z odrobiną masła i oliwy podsmażamy szalotkę. Na oddzielnej patelni z odrobiną oliwy podsmażamy czosnek z grzybami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż i podprażamy go przez chwilę. Dodajemy połowę Prosecco i odparowujemy alkohol. Za pomocą łyżki cedzakowej dodajemy ciepły bulion. Kontynuujemy gotowanie przez ok 10 min mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż będzie prawie gotowy dodajemy pozostałą część Prosecco, tarty ser Parmigiano Reggiano ChNP i grzyby.

Przed podaniem całość oprószamy posiekaną pietruszką.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE GLAZUROWANE W MIODZIE I MUSZTARDZIE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 35 min

Marco Ghia

Dania główne

Gnocchi z ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Desery

TOST FRANCUSKI Z GRUSZKAMI W CYNAMONIE I ANYŻEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Marco Ghia

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra