• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
Spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem i kremem z pieczonego bakłażana

Spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem i kremem z pieczonego bakłażana

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 350g pełnoziarnistego makaronu spaghetti Barilla
  • 500g świeżego tuńczyka
  • 1 duży bakłażan
  • 2 łodygi selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 200g białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • posiekana pietruszka
  • pieprz i sól
  • gałązka rozmarynu
  • gałązka mięty

Spaghetti pełnoziarniste z tuńczykiem i kremem z pieczonego bakłażana

PRZYGOTOWANIE

Bakłażana myjemy i kroimy w duże kawałki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 60 min.

Łodygi selera kroimy w drobne kawałki i podsmażamy do miękkości na patelni z odrobiną oliwy, czosnkiem, solą i pieprzem.

Tuńczyka kroimy w drobną kostkę i smażymy na osobnej patelni razem z gałązką rozmarynu. Dodajemy wino i odparowujemy alkohol.

Upieczonego bakłażana obieramy ze skóry i łączymy z podsmażonym selerem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji producenta. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię z tuńczykiem. Następnie dodajemy krem z bakłażana i selera naciowego. Wszystko dokładnie mieszamy.

Przed podaniem całość oprószamy posiekaną pietruszką i liśćmi mięty.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra