• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
DWUKOLOROWY MAKARON DOMOWY, CZYLI TAGLIATELLE CAPRESE

DWUKOLOROWY MAKARON DOMOWY, CZYLI TAGLIATELLE CAPRESE

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 300 g pomidorków datterini Mutti
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia

Składniki na czerwony makaron:

  • 125 g mąki 00
  • 125 g semoliny
  • 2 jajka
  • 30 g koncentratu pomidorowego Mutti

Składniki na makaron:

  • 200 g mąki 00
  • 2 jajka

Składniki na krem z mozzarelli:

  • 2 mozzarelle
  • 1 szklanka mleka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Dodatkowo:

  • semolina
  • 2 łyżki podsmażonej z czosnkiem bułki tartej

DWUKOLOROWY MAKARON DOMOWY, CZYLI TAGLIATELLE CAPRESE

PRZYGOTOWANIE

Sos

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy ząbek czosnku i dodajemy pomidorki datterini Mutti. Gotujemy na małym ogniu przez 5 min. Dodajemy bazylię, sól i pieprz. Zdejmujemy z ognia.

Czerwony makaron

Jajka mieszamy z koncentratem pomidorowym i przelewamy do miski z przesianą mąką. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą widelca, a jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni przez ok 10 min, do otrzymania jednolitej i elastycznej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą widelca, a jak składniki się połączą wyrabiamy ciasto za pomocą dłoni przez ok 10 min, do otrzymania jednolitej i elastycznej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny.

Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy makaron.

Krem z mozzarelli

W blenderze blendujemy pokrojoną w kostkę mozzarellę z mlekiem i oliwą do otrzymania kremowej konsystencji.

KOMPOZYCJA DANIA

Tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie. Makaron będzie gotowy jak wypłynie na powierzchnię gotującej się wody. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Dodajemy sos pomidorowy, krem z mozzarelli i doprawiamy bazylią i podsmażoną bułką tartą.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Koktajle

KOKTAJL ROSSINI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 5 min

Cristina Catese

RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

Dania główne

RAVIOLO Z PŁYNNYM ŻÓŁTKIEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Cristina Catese

TATAR Z ŁOSOSIA

Przystawki

TATAR Z ŁOSOSIA

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 25 min

Cristina Catese

TORTA CAPRESE - WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

Desery

TORTA CAPRESE – WŁOSKIE CIASTO CZEKOLADOWE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 2 godz

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra