• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Kursy gotowania
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady
TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu Arborio
  • 1 l świeżego tłustego mleka
  • 150 g cukru
  • 50 g rodzynek namoczonych w ciepłej wodzie
  • 3 jajka
  • sól
  • 50 g białej czekolady do dekoracji

TORT RYŻOWY Z RODZYNKAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

PRZYGOTOWANIE

W garnku zagotowujemy ryż z mlekiem ciągle mieszając. Zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie pod przykryciem do momentu, aż cały płyn się wchłonie. Na koniec gotowania dodajemy cukier i rodzynki, dokładnie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i studzimy. Jak tylko ryż wystygnie dodajemy żółtka, jedno po drugim i mieszamy.

Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ryżem, łyżka po łyżce. Po otrzymaniu jednolitej konsystencji ryż przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy do pieczenia o średnicy 24cm, a następnie do lodówki na 30 min.

Po upływie tego czasu ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok. 45 min.

Upieczone ciasto studzimy. Wyjmujemy z formy, a przed podaniem dekorujemy płatkami białej czekolady.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

TRADYCYJNY ANGIELSKI PIE Z WIEPRZOWINĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 50 min

Marco Ghia

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

Dania główne

BOCZEK WIEPRZOWY W SOSIE TERIYAKI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Marco Ghia

Dania główne

CZERWONE CURRY Z WIEPRZOWINY Z MASŁEM ORZECHOWYM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar

SocialKuchnia sp. z o.o. uzyskała subwencję finansową w ramach Tarczy 2.0. Podmiotem udzielającym wsparcia jest Polski Fundusz Rozwoju S.A.


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra