• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Akademia Kulinarna Whirlpool

  • Kup voucher
    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • YouTube
  • Odkryj produkty
  • Whirlpool
  • 6-ty Zmysł
  • O nas
  • Warsztaty
  • Akademia 6. Zmysłu
  • Blog
  • Przepisy i porady
  • Oferta
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Porady

ŻEBERKA WIEPRZOWE Z SOSEM ‘STICKY’ I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 150 g Develey Ketchup Premium BIO
  • TABASCO® Chipotle
  • 500 g piwa Cherry Elephant Inne Beczki
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g miodu gryczanego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 biała cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 kg zielonej fasolki

Sposób przygotowania: 

Gotujemy zieloną fasolkę od wrzącej, osolonej wody przez kilka minut. Ma być ugotowana, ale oczywiście al dente. Następnie schładzamy ją w lodowej kąpieli przez 15 minut, potem wkładamy do lodówki. Obieramy i myjemy żeberka, osuszamy je na ręczniku papierowym, smarujemy miodem i musztardą, oprószamy solą oraz pieprzem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez 1 godzinę, następnie dzielimy je w pary i odkładamy na bok. 

Na patelnię wlewamy bardzo małą ilość oliwy z posiekanym czosnkiem, 4 łyżkami sosu TABASCO®  Chipotle, posiekaną cebulę i zaczynamy je powoli gotować, a po 10 minutach dodajemy ketchup i cukier, tymianek, skrobię i gotujemy 10 minut więcej po czym dodajemy piwo, dobrze mieszamy i po 5 minutach dodajemy żeberka. Gotujemy, aż sos będzie gęsty i pokrywamy nim żeberka. Na to posypujemy rozmaryn i serwujemy z zieloną fasolką przyprawioną vinaigrette przyrządzonym z oliwy, octu balsamicznego i pieprzu.

Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetnij
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

FLAN DYNIOWY Z ROZMARYNEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I KREMEM Z SERA TALEGGIO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Dania główne

RISOTTO Z PROSECCO

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 40 min

Marco Ghia

Dania główne

ŻEBERKA WIEPRZOWE GLAZUROWANE W MIODZIE I MUSZTARDZIE

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 35 min

Marco Ghia

Dania główne

Gnocchi z ricottą w sosie pomidorowym z mozzarellą i bazylią

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Primary Sidebar

O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Lista warsztatów
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

Przejdź na whirlpool.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © WHIRLPOOL 2021

↑
Góra